+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Meer verbinding in je interacties

In dit artikel duiken we dieper in het maken van verbinding. We doen dat langs twee kanten: beter leren luisteren én beter leren spreken. Voor het luistergedeelte interviewde we Adrian Roest en voor het spreekgedeelte Glenn Vergoossen.

Er staan dus twee inspirerende afleveringen van de Creators Podcast voor je klaar en we hebben ook twee prikkelende Selfdisco vragen en acties voor je.

We zijn zo slecht in luisteren

De meeste gesprekken bestaan uit 1-richtingsverkeer; 1 iemand zendt en de ander krijgt een bak informatie over zich uitgestort. Soms zijn beide personen tegelijkertijd aan het zenden. Helaas is het dan nog steeds geen gelijkwaardig gesprek. Er wordt niet naar elkaar geluisterd. Of mensen zijn alleen maar stil omdat ze wachten tot ze zelf iets kunnen zeggen.

We zouden beter moeten leren luisteren. Luisteren om de ander beter te begrijpen. Als je begint met het proberen te begrijpen van anderen, ontstaat er vanzelf ruimte om ook beter begrepen te worden.

Trainer en adviseur Adrian Roest weet alles van dit soort gelijkwaardige gespreksvoering. Hij werkt met ‘Verbindende Communicatie’ als conversatie-methode en vertelt er levendig over in aflevering #28 van de Creators Podcast. Je kunt de podcast hieronder terugluisteren👇🏽

Adrian Roest over Verbindende Communicatie

Ruben Klerkx en Adrian Roest tijdens de opname voor de Creators Podcast aflevering over meer verbinding en gelijkwaardigheid in gesprekken.

Het leuke van social media en met name Linkedin, vind ik dat je zo makkelijk met zoveel leuke mensen van over heel de wereld contact maakt. Ik zoek altijd zoveel mogelijk naar mensen die me inspireren. En Adrian Roest is zo’n inspirerende Linkedinner voor mij. Zijn toon is altijd positief en verbindend. Eigenschappen die ik waardeer, zeker in het social media landschap van tegenwoordig.

Toen ik zag dat Adrian samen met 2 anderen met een boek over gelijkwaardigheid en verbinding bezig was had ie gelijk éxtra mijn aandacht. Dat zijn ook precies elementen die ik in onze programma’s en binnen de Creators Community nastreef. Inmiddels is het boek ‘Als elke stem telt’ uit en zit ik bij Adrian aan tafel. Ik ben heel benieuwd hoe hij aankijkt tegen hoe we tegenwoordig samenwerken. En hoe het was om met z’n drieën een boek te schrijven.

Over verbinding, gelijkwaardigheid en vertrouwen in samenwerkingen…

Adrian begint elk gesprek met een check-in. Zo kun je even kijken hoe iedereen erbij zit. Dit is eigenlijk zo’n simpele en tegelijk effectieve start dat het gek is dat ie niet vaker ingezet wordt. Als we toch eens als onderdeel van elke conversatie een korte check-in kunnen doen… Een check-in hoeft ook helemaal niet lang te duren.

Wat Adrian bijvoorbeeld vraagt: Hoe zit je erbij en wat is je wens en verwachting voor dit gesprek?

Over luisteren naar elkaar…

Na verschillende studies en methodes ontdekte Adrian, door democratisch onderwijs en de consent methode dat er een vorm was waarin hij zichzelf kon zijn en de ander ook echt zichzelf kon zijn en ze het samen ook heel goed konden hebben met elkaar.

De kern van die vorm is gelijkwaardigheid en het en/en-denken waarbij dat wat jij denkt belangrijk is én dat wat de ander denkt ook belangrijk is. Dat wordt gefaciliteerd door écht te luisteren naar elkaar. Over luisteren valt heel veel te zeggen. Adrian is fan van Elke Wiss, auteur van de bestseller Socrates op Sneakers, die je leert om betere vragen te stellen aan de hand van Socrates en andere filosofen. 

Wat Adrian doet is praten in rondes. Dat helpt om je mond te houden en te luisteren omdat je niet aan de beurt bent. Daardoor ontstaat er een soort ontspanning waardoor je opeens kunt gaan luisteren. Je bent dan minder bezig met denken ‘wat vind ik er nou allemaal van?!’ en meer bezig met ‘wat zegt die ander nou eigenlijk?’. Iedereen wordt uitgenodigd om te reflecteren. En dat helpt om de waarde in het verhaal van de ander te zien. Vervolgens voel jij je weer gehoord door die ander omdat jij kan vertellen wat je wilt vertellen en anderen daar niet tussendoor komen met hun aarzelingen of opmerkingen.

Het concept van ononderbroken spreken is super effectief. Wil je dit zelf eens doen? Gebruik dan de werkvorm Conversation Cafe.

Gelijkwaardigheid en verbinding als basis voor effectief en plezierig samenwerken

Hoe werken we samen op een manier die goed is voor álle betrokkenen? Voorbij polderen, meeste stemmen gelden of macht-over. En vooral voorbij wantrouwen en een cultuur waarin systemen belangrijker zijn geworden dan mensen. Hoe zou het zijn als elke stem in jouw team wordt gehoord?

In het boek dat Adrian samen met Karien Dommerholt en Robert Tannemaat schreef, lees hoe hoe je met oog voor de menselijke maat effectief en plezierig kunt samenwerken.

In drie delen: Hart, Hoofd en Handen, lees je hoe je:

  • gedoe in samenwerking duurzaam kunt veranderen;
  • psychologische veiligheid in je team of organisatie creëert;
  • met een praktische en bewezen aanpak direct zelf aan de slag kunt om alle stemmen te laten tellen.

Beluister de hele podcastaflevering met Adrian Roest

Voor nog veel meer inspiratie en tips luister je het volledige gesprek tussen Ruben en Adrian Roest terug in jouw favoriete podcast-app:

Selfdisco – zelfonderzoek & oefeningen

In onze Selfdisco prikkelen we je elke maand met een vraag die je jezelf kunt stellen en dagen we je uit met een actie om jezelf beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien én meer werk te maken van je ideeën. Word een levenskunstenaar en dans mee in onze Selfdisco!

Zelfonderzoek doen om meer veiligheid en vertrouwen te ervaren

Deze Creators vraag en actie bedacht Adrian Roest voor jou en mij… Een krachtige vraag die je jezelf kunt stellen is:

Wat heb je nodig om je ergens optimaal veilig te voelen?

Wat zijn je 3 belangrijkste behoeften hierin? Gebruik de lijst met behoeften (en gevoelens) die binnen ‘Geweldloze communicatie’ wordt gebruikt als hulpstuk. Je vindt de lijst in onze Free Tools KIT.

We hebben allemaal bepaalde behoeften, als we die weten en we kunnen in die behoeften voorzien, dan worden we blijer en relaxter. Ga daarom verder na deze vraag:

Omcirkel eens drie van je behoeften op je lijst.

Als je eenmaal weet wat je behoeften zijn kun je ook verzoeken doen om die behoefte te vervullen.

Ga ermee aan de slag. Oefen het uitspreken van je behoeften en je verzoek met iemand met wie je vertrouwt bent.

Als je nu de Free Tools KIT download heb je onbeperkt toegang tot de beste ontwikkeltools en vind je deze opdracht inclusief de behoeften- en gevoelens-lijst die binnen de ‘Geweldloze communicatie’ ook wordt gebruikt.

Jezelf uitspreken = persoonlijke ontwikkeling

Oké, een goed gesprek bestaat dus uit luisteren én spreken. Als het gaat over spreken in groepen dan is er een expert die hier alles vanaf weet. Iemand die er zelfs een podcast over heeft. Trainer en consultant Glenn Vergoossen is host van de zeer succesvolle Over Spreken Gesproken Podcast.

We spraken Glenn over spreken en eigenlijk nog veel meer over spreken als middel in zelfontwikkeling. Je kunt de podcast (aflevering #29) hieronder terugluisteren👇🏽

Glenn Vergoossen over Zelfontwikkeling

Ruben Klerkx en Glenn Vergoossen tijdens de opnames van de Creators Podcast over impact creëren, je kleur vinden en zelfontwikkeling.

Glenn Vergoossen werkt als trainer bij FranklinCovey, het trainingsinstituut opgericht door Stephen R. Covey (ja inderdaad, die van dat legendarische boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People’). Glenn is fulltime bezig met het trainersvak en vooral het creëren van meer impact. 

Dat inspireren en creëren van meer impact zit wel goed bij Glenn. We vinden elkaar in onze overtuiging dat iedereen in essentie over talent beschikt en dat het tegelijkertijd niet altijd makkelijk is om dit talent te vinden en te benutten. Hoor hoe Glenn aankijkt tegen talentontwikkeling en ons motto om jezelf te leren kennen en meer te laten zien.

Over vertragen om meer aan te kunnen…

Het mantra dat Glenn de afgelopen jaren door hielp was:

“Slow down to speed up”

Vertragen kan pas wanneer je accepteert wat er gebeurt.
Verandering is een constante. Het gaat er niet om of je verandert maar hoe je je verhoudt tot verandering. Als je accepteert dat dingen veranderen en stopt je daar tegen te verzetten, dan komt er ontspanning. Die is nodig om te kunnen accepteren. Vertragen zonder te accepteren brengt je in contact met onrust.

Glenn gebruikt hier de Cirkel van Invloed voor. Waar heeft ie invloed op en waar niet? Wat kan en wil hij veranderen? In onze Free Tools KIT vind je de Cirkel van Invloed ook terug.

Als je de ruimte om te vertragen vindt, ontstaat ook meer ruimte voor creatie.

Over verandering en contact maken…

Alles verandert en is in beweging. De circle of life is dat verandering een constante is. Je hoeft alleen maar in contact met de wereld te blijven. Het gaat niet om wat jij wilt, maar om wat de wereld van jou wil. Dan sta je open voor wat er van buiten naar binnen komt. Dan pas is het handig om te kanaliseren wat er van binnen naar buiten komt.

Vraag je niet af: wat wil ik bereiken, maar wie wil ik eigenlijk zijn? Dat kan in verschillende rollen. Wie wil ik zijn als ouder, collega, kind, vriend, etc. Op deze manier denken en kijken werkt heel bevrijdend voor Glenn. Hij kan deze waarden nu al leven. Hij kan zich aan het einde van elke dag afvragen of hij zijn waardes geleefd heeft. Zoja, dan heeft hij een zinvolle dag gehad. 

Je missie in het leven is geen uitvinding maar een ontdekking – Victor Frankl

Kun je nu doen waar je blij van wordt, dan zie je vanzelf waar het heen gaat.

Beluister de hele podcastaflevering met Glenn Vergoossen

Voor nog veel meer inspiratie en tips luister je het volledige gesprek tussen Ruben en Glenn Vergoossen terug in jouw favoriete podcast-app:

Selfdisco – zelfonderzoek & oefeningen

In onze Selfdisco prikkelen we je elke maand met een vraag die je jezelf kunt stellen en dagen we je uit met een actie om jezelf beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien én meer werk te maken van je ideeën. Word een levenskunstenaar en dans mee in onze Selfdisco!

Zelfonderzoek doen om je persoonlijke waarden te ontdekken

Ook Glenn Vergoossen had na de opname van de Creators Podcast een vraag en een actie die je helpt in je zelfonderzoek:

Als iemand je de vraag stelt: “Wie ben jij?”, wat antwoord je dan? 

Neem niet alleen het eerste antwoord, maar vraag steeds door op het antwoord, zeker ook op de voor de hand liggende eerste antwoorden. Bijvoorbeeld: 

Wie ben jij?
Ik ben Ruben.
Wie is Ruben dan?
Ruben is een enthousiaste creatieveling.
Wie of wat is een enthousiaste creatieveling?
Iemand die veel ideeën heeft, deelt en uitvoert.
etc. etc.

Om in actie te komen kun je de volgende visualisatie doen:

  • Stel je voor je organiseert een dineetje op een plek naar keuze. Het mag overal zijn. Je hebt 5 stoelen/plekken te vergeven. En je mag iedereen uitnodigen die je maar wilt. Het enige criterium is dat het mensen zijn die jou hebben beïnvloed of enorm hebben geïnspireerd. Je hoeft de gasten niet persoonlijk te kennen en ze hoeven ook niet per se nog te leven. Wie zou jij bij jouw aan tafel willen hebben?
  • Wat maakt dat je hen inspirerend vindt? Wat doen zij? Dit unieke gezelschap zou iets kunnen zeggen over jouw gewenste beste versie van jezelf.

Als je nu de Free Tools KIT download heb je onbeperkt toegang tot de beste ontwikkeltools en vind je deze opdracht inclusief extra materiaal. 

Je bent geweldig! Daar moet je iets mee doen! 🎊

Wil je meer doen met dit soort onderwerpen en zelfontwikkeling weer echt leuk én persoonlijk maken? Schrijf je dan gratis in voor onze free tools & downloads aan de zijkant van deze pagina.

Zo krijg je direct toegang tot ons online platform met al onze tools, e-boeken, whitepapers e.a. geweldige downloads. Je ontvangt dan ook automatisch elke maand onze Selfdisco mail zodat je direct op de hoogte blijft van nieuwe inspiratie en activatie om alles uit je dromen, doelen en ideeën te halen. We kijken er nu al naar uit meer van jou te zien 🙌🏽

En als je écht werk wilt maken van je dromen, doelen en ideeën, meld je dan aan voor de Creators Community. Tot snel!

Nog meer inspiratie:

free tools

We creëren graag mooie, handige en leuke tools die je helpen om jezelf te leren kennen, jezelf te ontwikkelen en jezelf te laten zien. Hier krijg je onbeperkt toegang tot al onze tools, e-boeken, whitepapers e.a. downloads.
Bekijk
icoon Podcast Luister deze podcast
Je verhaal vinden, verwerken en vertellen We schrijven hier enorm vaak over ons motto: ‘Leer jezelf kennen & Laat jezelf...
icoon Artikel Lees dit artikel
Oefening die je dag en je leven verandert Herkenbaar? Dat je van alles wilt doen op één dag. En aan...
icoon Podcast Luister deze podcast
Over seks, geheimen, seksverslaving, schaamte en taboes doorbreken Seks! Zo, dat is er alvast uit, dan heb ik nu je...