06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Je eigen denken onderzoeken

We trappen af met een nieuw Selfdisco thema: praktische filosofie, creatie en kritisch denken. Uiteraard ook weer met een nieuwe aflevering van de Creators Podcast. Dit keer kun je luisteren hoe Elke Wiss kritisch denken en de socratische gespreksmethode met elkaar probeert te verenigen.

Ruben leerde Elke kennen tijdens een cursus kritisch denken van Oscar Brenifier, welke Elke organiseerde. Daar kwam hij erachter dat hij heel veel waarde hing aan zijn denkvermogen én er tegelijkertijd heel slecht in bleek te zijn. Ruben kwam erachter dat hij veel meer een gevoelsmens is dan hij ooit durfde toe te geven.

Minder levensbepalend en tegelijk ook zeer indrukwekkend was Elke’s eerste boek: ‘Socrates op Sneakers’. Deze bestseller wordt verslonden door vele mensen en wordt inmiddels vertaald in verschillende landen. We volgen Elke al een tijd en we hebben kunnen zien hoe dit boek ontstond en nu zelfs heeft geleid tot haar tweede boek ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’. Elke volgt haar missie en voorleeft het op een bewonderingswaardige manier.

Luister je mee?

Creators Podcast #22: over creatie, zelfkritiek en het onderzoeken en verrijken van ons denken. Met Elke Wiss

In deze nieuwe Creators Podcast kun je luisteren hoe Elke en Ruben praten over:

  • hoe praktische filosofie ons kan helpen meer en beter te creëren
  • hoe Elke zelf creëert, hoe haar boeken zo’n succes werden en wat dat met haar deed
  • hoe lastige dingen doen je vaak juist verder brengen en mooie resultaten kunnen opleveren
  • waarom een hoe-vraag altijd 3 grote implicaties in zich draagt
  • wat kritisch denken is en hoe het je kan helpen. Bijvoorbeeld om te stoppen met piekeren

Luister de aflevering hier 👇

Denksmederij - je eigen denken onderzoeken

Elke Wiss is auteur en bracht deze zomer haar tweede boek ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’ uit. In haar haar eerste boek, en tevens bestseller, ‘Socrates op sneakers’ deelde ze haar missie om mensen te helpen betere gesprekken te voeren die leiden tot verdieping en verbinding.

Je eigen denken onderzoeken in de praktijk

In de podcast hoor je dat Elke probeert kritisch denken en de socratische gespreksvoering met elkaar te verenigen. Dat vraagt aan de ene kant scherpheid op waar je jezelf tegenspreekt (waar ben je aan het bullshitten) en aan de andere kant het voorleven van een open, nieuwsgierige en onderzoekende houding. Die twee overlappen deels en sluiten elkaar soms ook uit. Dat is soms nog wel zoeken.

Jij kunt hier zelf ook mee aan de slag door de volgende vragen en oefeningen uit te voeren.

Selfdisco  vraag
  • Welke mooie misser wil je met ons delen?
  • Welke vraag heeft jou echt aan het denken gezet?
  • Wat is thuis voor jou?
Selfdisco actie

Praktische tips/oefeningen van Elke om ons denken uitdagen

Deze oefening bestaat uit twee delen: 

  1. Begin met je denken uit te schrijven. Op het moment dat je piekert, ga zitten en schrijf al je piekerij op. Dus als je zin halverwege stopt en je begint iets anders, schrijf dat ook op. Zodat je na je piekerminuten terug kunt lezen hoe je denkt en dat je bijvoorbeeld van de hak op de tak gaat. Meestal is het 1 grote brij, waar geen touw aan vast te knopen is. Dat is oké.
  2. Stel jezelf daarna één vraag (over je piekerij). Schrijf die op en formuleer dan een zo zorgvuldig mogelijk antwoord. Kijk dan eens of je uit dat antwoord een paar vooronderstellingen kunt halen zoals Elke en Ruben ook deden in de Creators podcast #22. Wat neem jij nou voor waar aan? Waar ga je zonder over na te denken zomaar van uit waarvan een ander van een afstandje misschien zou kunnen zeggen: “Klopt dat wel?” Zo leer je achter je eigen denken te kijken.

Jij bent geweldig, dat weet ik gewoon. Maar laat je wel genoeg van jezelf zien? Zien jouw ideeën voldoende daglicht?

De Creators podcast helpt je om meer te creëren. Vol inspirerende gesprekken die je activeren om meer met je ideeën, doelen en dromen te doen.
Iedereen bezit het vermogen tot creatie. Het zit altijd al in ons. Wie creëert en waarde toevoegt zorgt voor innovatie en betekenisvolle transformaties. Eigenlijk creëren we altijd al als mens. Creatie kan al in kleine dingen zitten, zoals het krijgen van ideeën, dat doet iedereen. Maar veel te veel waardevolle ideeën blijven onbenut.

Dat moet toch anders kunnen!

Ruben Klerkx, founder van the Creators Company creëert elke aflevering samen met zijn gasten een nieuwe bron van inspiratie om jou te helpen ook meer te creëren. Meer ideeën te bedenken, ontwikkelen en realiseren. Werk te maken van jouw dromen, doelen en ideeën!

Maak van zelfontwikkeling en zelfonderzoek een feestje! 🎊

Wil je meer doen met dit soort onderwerpen? Schrijf je dan onderaan deze pagina gratis in voor onze Selfdisco mails zodat je op onregelmatige momenten inspiratie en activatie rechtstreeks in je inbox ontvangt..

En als je echt werk wilt maken van je dromen, doelen en ideeën, geef je dan op voor de volgende lichting van de Creators Community.

Ruben Klerkx, eigenaar the Creators Company
icoon Podcast Luister deze podcast
Over seks, geheimen, seksverslaving, schaamte en taboes doorbreken Seks! Zo, dat is er alvast uit, dan heb ik nu je...
icoon Artikel Lees dit artikel
9 tips om te leren plannen Als ondernemer overstroom ik soms van de ideeën en de bijbehorende taken. Zoveel dat...
icoon Podcast Luister deze podcast
Laat jezelf zien met video Jezelf laten zien met video. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zelf ben ik ooit begonnen...